Big Green is geen waterontharder maar een kalkpreventiesysteem.

Het verschil zit hem met name in de wijze waarop het water onthard wordt. Een waterontharder, waterontharder, ontkalker, zoutwaterontharder of ionenwisselaar, net hoe je het noemt, haalt calcium en magnesium uit het water en vervangt dat door natrium. Dat is bij de Big Green wel anders. Er wordt niets toegevoegd, en het actieve kool zorgt ervoor dat stoffen die er niet in thuishoren, verminderd of verwijderd worden, wat de smaak ten goede komt.

Waterhardheid versus Kalkaanslag

Het water uit een ontharder (afgesteld onder de 5,6 DH) voldoet niet meer aan het Nederlandse drinkwaterbesluit. In het drinkwaterbesluit staat dat water minimaal een hardheid van 5,6 DH nodig heeft. Een waterontharder brengt de DH verder naar beneden dan 5,6 DH. Als je zoekt op ‘waterontharder consumentenbond’, kom je een artikel tegen waarin dit wordt uitgelegd. Met de Big Green ontharden we het water niet, dat wil zeggen dat de DH gelijk blijft, maar de mineralen die aanslag veroorzaken worden omgezet in kleine kristallen die niet meer hechten. Daardoor veroorzaken ze geen kalkaanslag meer. We voegen niets toe aan het drinkwater, de smaak verbetert, en nergens in je huis heb je nog last van kalkaanslag.

Prijs en efficiëntie: Wat maakt Big Green anders?

De prijzen van waterontharders liggen vrij ver uit elkaar. Je hebt een waterontharder van €1200 tot €3000. Waarom de kosten van waterontharders zo ver uit elkaar liggen, hebben we niet direct een antwoord op. De meeste systemen zijn zoutontharders, ook wel ionenwisselaars genoemd. Waarom er dan zo’n groot verschil in prijs is, kunnen we niet begrijpen. Als je het plat slaat, zijn het dezelfde systemen maar dan met andere namen. Big Green is in die zin een heel ander systeem met een andere prijs. Voordeliger en net zo effectief.

Geen gedoe met plaatsing

Waterontharders nemen veel ruimte in beslag en hebben een afvoer nodig, waardoor het soms wat lastig te plaatsen is. Een waterontharder kan in de meterkast als er genoeg ruimte is. De Big Green past altijd, of het nu in de meterkast of in de kruipruimte is; de afmeting is maar 46 cm hoog en 20 cm breed. Omdat het apparaat geen afvoer of stroom nodig heeft, kan het altijd geplaatst worden.

Een vergelijkende blik

Voor een vergelijking tussen waterontharders hebben we een overzicht gemaakt, zodat je de verschillen makkelijk op een rij ziet staan. Wij hebben de vergelijking gemaakt tussen een zoutontharder en een Big Green. Verder vergelijken we geen andere systemen omdat we van mening zijn dat die niet voldoende werken. Een waterontharder magneet, een magneet of een product dat zich waterontharder noemt maar het niet is, heeft meestal een lagere effectiviteit dan een zoutsysteem of een Big Green. Vaak wordt er ook verwezen naar ‘beste waterontharder consumentenbond‘ of ‘vergelijk waterontharders‘, maar het zijn vaak systemen die anders werken of niet werken en voor een hoge prijs kunnen worden aangeschaft.

Kalkvrij water of is het water waarbij je geen kalkaanslag meer krijgt

Is het nou zacht water of is het water zonder kalk of kalkvrij water, die vraag komt geregeld voorbij. Heb je nou die mineralen niet nodig en kan dat dan geen kwaad als dat er allemaal uit is, dat zijn toch vragen die heel vaak voorbij komen. Als je water helemaal kalkvrij maakt, wordt water corrosief en kan dat problemen veroorzaken. Dat is de reden dat de drinkwaterwet of het drinkwaterbesluit een minimale hardheid van 5,6 DH aangeeft. Sommige ontharders zijn af te stellen en andere hebben die mogelijkheid niet. Het is raadzaam erop te letten dat je het systeem niet onder de 5,6 DH afstelt. Als je een zoutontharder helemaal op 0 DH zet, kan dat schadelijk zijn voor je apparatuur. Dat wil je natuurlijk niet. Natuurlijk is het voor je douche fijn als je geen aanslag meer hebt, maar het is niet zo dat je daar 0 DH voor nodig hebt. Zeker met de Big Green is dat verleden tijd. De hardheid blijft gelijk, maar je zult zien dat je nergens meer kalkaanslag krijgt.

De installatie van een waterontharder

Een waterontharder heeft een aantal voordelen waarvan de meest zichtbare de douche is. Je ervaart dat je veel makkelijker schoonmaakt en dat alles met sop schoon te maken is. Voor je apparatuur geldt dat de levensduur verlengd wordt omdat de bestaande aanslag verdwijnt en er geen nieuwe aanslag meer komt. Dat zorgt voor minder energieverbruik en minder wasverzachter in bijvoorbeeld je wasmachine.

Smaak van het water uit een ontharder

De smaak van water uit een traditionele waterontharder kan anders zijn omdat mineralen worden verwijderd en natrium wordt toegevoegd. Met Big Green is dit echter niet het geval. De smaak wordt hooguit wat frisser, maar er wordt niets aan het water toegevoegd. Bovendien kunnen verwijderde stoffen zoals chloor, chemische stoffen en metalen juist zorgen voor een frissere smaak.

Gebruik in Combinatie met Warmtepompen, Quookers en Boilers

Het gebruik van een waterontharder in combinatie met warmtepompen, Quookers en boilers hangt af van de hardheid van het water dat uit het systeem komt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de hardheid niet te laag wordt ingesteld om problemen zoals lekkage te voorkomen. Met Big Green is dit echter geen zorg, omdat de hardheid gelijk blijft en er geen risico op te sterk onthard water ontstaat.

Schoonmaakgemak

Hoewel Big Green het schoonmaakgemak vergroot en het schoonmaken minder werk maakt, is het belangrijk om te onthouden dat geen enkel apparaat alle schoonmaakwerkzaamheden overneemt. Dat zou ook onlogisch zijn omdat je nou eenmaal geen shampoo, vuil of huidschilfers, haren etc verwijdert door welk systeem dan ook. Onderhoud van de badkamer en kranen blijft noodzakelijk, zij het in mindere mate.

Hoe weet ik of het werkt?

Het effect van Big Green is eenvoudig te zien. Hoewel je de effecten niet van binnenuit kunt zien, wordt het schoonmaken veel eenvoudiger omdat kalkaanslag verdwijnt. Dit is vooral zichtbaar in de badkamer, waar na het schoonmaken met een sopje geen kalkaanslag meer achterblijft.

Koffiezetapparaat vraagt nog steeds om te ontkalken.

Het klopt dat sommige koffieapparaten aangeven dat ze ontkalkt moeten worden. Je zult zien dat als je dat doet er geen aanslag of kalkdeeltjes uit komen. Het is een vooraf ingestelde functie van veel apparaten. Na een x aantal kopjes koffie geeft het apparaat dan aan dat het ontkalkt moet worden, of er echt kalk in zit maakt daarvoor niet uit. Wij adviseren om het te doen als het apparaat erom vraagt, omdat het ook in veel gevallen een schoonmaakprogramma is en daardoor ook koffieresten, vet en vuil verwijderd worden. Je zult zien dat er geen kalkdeeltjes uitkomen. We hebben recent ook een Quooker na vijf jaar intensief gebruik opengemaakt. Je ziet dat er geen aanslag in zit en het apparaat zo de showroom weer in kan.

Strepen in toiletpot.

Strepen in het toilet, veroorzaakt door kalkaanslag, komen eigenlijk niet vaak voor. Onze ervaring is dat dit bijna altijd een oorzaak heeft die makkelijk te verhelpen is. Je ziet vaak ook zwarte strepen waar het water loopt. Deze zijn makkelijk te verwijderen met een bepaald type spons. Het is geen kalk en zelfs met antikal gaat het er niet af, maar het kan dus wel. Je kunt ons altijd vragen hoe je dat makkelijk verwijdert.

Vraag of advies over dit product? →