De Big Green ten opzichte van andere waterontharders

Wat is er nou zo anders aan de Big Green ten opzichte van andere waterontharders. Er zijn verschillende systemen op de markt om het water te ontharden of verzachten. Sommige werken goed en sommige werken nauwelijks. Er zijn waterontharders die met zout werken (de traditionele waterontharders), er zijn waterontharders die op basis van magneten werken en er zijn waterontharders die op basis van polyfosfaten werken. De reden dat er gezocht wordt naar alternatieve oplossingen hebben te maken met de nadelen van een traditionele waterontharder.

Voorheen was de enige werkende oplossing een zout ontharder ook wel een ionenwisselaar genoemd.

Bij de zoutontharders (ionenwisselaars) verwijder je calcium en magnesium en vervang je deze voor natrium. Je voegt met zon systeem natrium aan je water toe. Hoe harder het water hoe meer je omwisselt. Dat omwisselen gebeurd tijdens het gebruik van het systeem, niet tijdens het spoelen of regenereren. Het zout dat gebruikt wordt voor het spoelen gaat het riool of afvoer in.  Een waterontharder met zout is een zeer effectief systeem. Voor bepaalde groepen mensen, bijvoorbeeld met hoge bloedruk of andere redenen om natrium arm dieet te volgen kan dat een probleem zijn. Ook het zout voor het regenereren is in sommige landen een probleem. Bijvoorbeeld in de VS zijn een aantal staten waar je geen zoutontharder meer mag plaatsen. Hier is genoeg over te vinden op internet. De redenen kunnen per staat verschillen maar hebben betrekking op het milieu.

Een zoutontharder (ionenwisselaar) spoelt bij het regenereren een hoeveelheid water het riool in, de hoeveelheid water die weggespoeld wordt kan aardig oplopen. Waterverspilling kan voor sommige mensen of organisaties een reden zijn om op zoek te gaan naar een alternatief systeem waarbij dat niet het geval is. Denk bijvoorbeeld aan hotels, er wordt van u gevraagd om spaarzaam met water om te gaan en uw handdoek indien mogelijk nogmaals te gebruiken om het milieu zo min mogelijk te belasten, als er dan gelijktijdig een grote hoeveelheid water het riool in wordt gespoeld voor kalkpreventie wordt dat gelijk weer teniet gedaan. Daar valt een milieu winst te behalen als dat op een andere manier kan. Het systeem verbruikt ook aardig wat zout wat weer in het milieu terecht komt. Het is daarom een goed werkende oplossing maar er kleven een paar nadelen aan.

Omdat er naar andere oplossingen gezocht werd zijn er een aantal waterontharders op de markt gekomen waar het effect bij sommige goed is en bij sommige waterontharders teleurstellend. De techniek waar we met de Big green gebruik van maken wordt door verschillende partijen als net zo effectief als een ontharder omschreven en bevonden. Het is een alternatieve oplossing tegen kalkaanslag die net zo effectief is als een ionen wisselaar / ontharder.

Big green is dus geen traditionele ontharder maar is wel net zo effectief in het verwijder en voorkomen van kalkaanslag. De techniek die we gebruiken heet TAC. Dat staat voor template assisted crystallisation. Dat houdt in dat de mineralen calcium en magnesium in het patroon tot kristallen van 0,5 micron worden gevormd. Eenmaal 0,5 micron worden de mineralen weer losgelaten door het patroon en stroomt het in je water. In het patroon wordt het gevormde kristal hard waardoor het niet meer blijft kleven of plakken. Het blijft wel in je water en het kan ook nog ergens neerdalen maar het kan niet meer blijven plakken. Met andere woorden het kan geen kalkaanslag meer worden en als er ergens een kristal opdroogt veeg je het zo weg. 

De techniek werkt zonder water te verspillen, er wordt geen calcium of magnesium verwijderd, er wordt niks gewisseld of toegevoegd aan je water. De techniek werkt zonder stroom of chemicaliën en wordt gezien als het alternatief voor de traditionele waterontharder vanwege de vele voordelen.

Naast de werking tegen kalkaanslag zit er ook een waterfilter in de big green. Dit zorgt voor frisser water en geur, kleur en smaak verbetering. De waterfilter bestaat uit actief kool en een sediment filter aan de buitenkant van het filter. Deze actief koolfilters zijn er ook in andere vormen en toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan waterkannen en filters voor je drinkwater in de vorm van een bidon. In de Big green combineren we deze systemen. Het voordeel is dat het actief koolfilter in de big green is opgenomen waardoor er geen zuurstof bij komt. In een gesloten systeem dat onder druk staat, zoals het actief koolfilter in de big green, heb je het probleem met bacteriegroei niet.

Zuurstof versnelt bacteriegroei, met een open kan (waterfilter) of bak (waterontharder) komt er zuurstof bij en heb je meer kans op bacteriegroei. Vaak zie je dat bij waterkannen als deze niet volgens de voorschriften worden gebruikt. Een waterkan op zich hoeft geen probleem te zijn.  Het regelmatig regenereren van een ionenwisselaar vermindert ook het risico op bacteriegroei. Het is wel belangrijk om dat geregeld te herhalen.

Er bestaan ook actief kool filters voor een aparte kraan op het aanrecht. Die zorgen dat er gefilterd water uit de keuken kraan komt. Het voordeel van de Big green is dat het actief koolfilter voor het hele huis is en niet beperkt wordt tot een kraan.  De capaciteit van het actief koolfilter in de big green is ruim voldoende om er het hele jaar gebruik van te kunnen maken.

Magnetische waterontharders

Over de werking van de magnetische waterontharder is veel te vinden. Er is veel twijfel over de werking ervan. Onze ervaring is dat we bij veel mensen komen die het op de leiding hebben zitten maar toch nog kalkaanslag hebben. Als het werkt is het in ieder geval in de door ons geconstateerde gevallen geen oplossing tegen kalkaanslag. Het kan het hoogstens iets verminderen maar dat is lastig vast te stellen. Je ziet in ieder geval dat er nog aanslag is, de nog aanwezige aanslag is niet makkelijk te verwijderen. Er wordt ook gesproken over lekkerder en frisser water door een magnetische waterontharder, dat lijkt ons vreemd omdat er niets aan de watersamenstelling wordt veranderd en het water niet door een waterfilter of iets dergelijks gaat. Er vind geen verandering plaats die zou moeten zorgen voor een andere smaak aan het water.

Drinkwater filter

Er worden verschillende soorten waterfilters aangeboden op de markt. Je hebt waterfilters in kannen. Met deze waterkannen filters kun je water dat je gebruikt voor drinkwater, thee of koffie eerst door het filter heen laten lopen voordat je het gaat gebruiken. De filters vervang je eens per maand. 

Filter kraan

Voor in de keuken bestaan er filterkranen die gebruik maken van actief koolfilters. Je plaatst deze in je keukenkastje. Je hebt dan gefilterd water uit je keukenkraan. De filters gaan 6 maanden mee en moeten dan vervangen worden. 

Er zijn tegenwoordig dus genoeg water ontharders zonder zout. Er is een ruime keuze aan alternatieven voor een zout ontharder op de markt. Er is keuze genoeg voor mensen die om wat voor reden dan ook geen zout willen. 

Met een BigGreen heb je niet alleen zeer effectieve kalkpreventie maar filter je ook je drinkwater in het hele huis. Je hebt daardoor lekkerder en frisser water.

Wat verwijderd actief koolfilter uit het water?

Actief kool heeft de eigenschap om chemicaliën en zware metalen uit het water te absorberen. Actief kool heeft een inwendig oppervlak van 500 tot 2000 vierkante meter per gram. Actief kool wordt voor diverse toepassingen gebruikt waaronder het zuiveren van water en lucht. 

Drukverlies waterontharder

Waterontharders geven gemiddeld een drukverlies tussen de 0,8 en 1,2 bar. Sommige mensen ervaren drukverlies als storend tijdens bijvoorbeeld het douchen. De Big green veroorzaakt nagenoeg geen drukverlies. Officieel veroorzaakt de Big green 2% drukverlies oftewel 0,05 bar.

Waar plaats je een waterontharder?

De meeste waterontharders plaats je in de meterkast of in de kruipruimte. Afhankelijk van de situatie en de aan of juist afwezigheid van een afvoer of de mogelijkheid daartoe, kan bepalend zijn voor de plaats van het apparaat. De meterkast is ingedeeld in secties. Een sectie voor stroom, gas en water. 

Vaak zie je in de praktijk dat een waterontharder hoog in de meterkast wordt geplaatst in verband met beschikbare ruimte. Dat is niet wenselijk omdat dit risico’s met zich mee brengt ten aanzien van elektriciteit en kans op schade. Bij een waterontharder die gebruik maakt van een zout reservoir is vaak een open bak aanwezig die zich vult met zout en water, dat wordt gebruikt om te spoelen. Hierbij bestaat de kans dat het reservoir overloopt.

De Big green is een gesloten systeem en wordt zo laag mogelijk bij de grond in de meterkast geplaatst om een eventueel risico zo veel mogelijk uit te sluiten. Omdat de Big green geen zout reservoir heeft dat kan overlopen is dat ook geen risico. We houden de big green ook laag bij de grond zodat het risico op schade zeer beperkt blijft als er iets zou gebeuren.

Wilt u meer informatie of advies?