“Als me stoepie maar schoon is”

Hier in Volendam is alles schoon, als je om 6 uur het dorp uitrijdt zie je al vrouwen de ramen zemen en de straat aanvegen of schrobben, uiteraard met bleek want dat ruikt zo lekker schoon. We weten natuurlijk niet of dat overal in het land zo is maar het schijnt dat Volendam er wel om bekend staat. Op de zaterdagmarkt staat altijd wel iemand met doeken en schoonmaakmiddelen. Er zijn er bij die overal al hebben gestaan in het land maar nergens zo veel verkopen als bij ons op de markt. “bij jullie zijn ze pas echt schoon” of “bij jullie heb je meer poetsdoeken dan inwoners” Navraag bij de verkoper leert ons dat het niet alleen bij ons is, ook Urk, Staphorst en Spakenburg zijn plaatsen waar de doekjes het goed doen. Zou het dan toch iets te maken hebben met de visserij?

 

Toen we begonnen met de Big Green was het voor ons dan ook geweldig om dat te doen in zon schoon dorp bij mensen die alles heel vaak schoonmaken. Hard water hebben we ook wel, dus kalkaanslag genoeg. Je kunt dat natuurlijk gewoon elke dag wegpoetsen, en dat lukt ook, maar dan moet je dat wel elke dag doen. Daar gaat veel tijd inzitten en niet te vergeten een hoop kosten in de schoonmaakmiddelen.

 

In plaats van uitleggen dat de big green niet het reguliere onderhoud vervangt moesten we uitleggen dat ze nu niet meer dagelijks hoeft schoon te maken. “ja maar dat kan niet, je ken niet stoppen met schoonmaken” ja maar dat kan dus wel met zon apparaat hoef je alleen nog ff af en toe met een sopje door de badkamer. De rest gaat vanzelf. En zo is het, als je af en toe een gewoon sopje door de badkamer en over de kranen haalt, dan heb je nergens meer aanslag en heb je geen ontkalker of andere zure of bijtende middelen meer nodig. Het werkt perfect en je smaak van je water blijft ook goed. Want dat is natuurlijk wel een dingetje, de smaak van je water. Met een zout ontharder haal je calcium en magnesium uit het water en voeg je natrium toe. Dat geeft een andere smaak aan het water, voor mensen die veel water drinken kan dat een probleem zijn. Als je dan met flessen moet gaan slepen ga je er ook niet echt op vooruit. En dat dat ook voor het milieu niet goed is snapt natuurlijk iedereen.

 

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan zon ding?

Nou eigenlijk niet.
En hoe zit het dan met drukverlies? Want mijn tante heeft een zoutsysteem en als die de douche aan heeft en de wc tegelijk doorspoelt heeft ze geen water meer. Dan valt alle druk weg. Dat is iets wat je vaker hoort, dat met een ander systeem de druk met een bar wordt verlaagd. Zeker met een regendouche kan dat inderdaad als niet prettig worden ervaren. Met deze heb je dat dus niet. Er is een minimaal verschil in druk van 1 a 2 % maar daar merk je in de regel niks van. Als je nou al lage druk hebt en je wilt daar vanaf hebben we daar ook een oplossing voor, dan ben je nog steeds goedkoper uit dan met een ander systeem.

Dus in het kort:

• Geen kalkaanslag meer, wel af en toe schoonmaken
• Lekker water
• Geen drukverlies.
• Werkt zonder zout
• Geen afvoer nodig
• Geen stroom nodig